RomanianRoHungarianMagyarEnglish (UK)

fejerakos.ro

MIKÓÚJFALU-ERDÉLY TV

Login Form

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Facebook Like Box

Beindult a délutáni oktatás

Szerzõ: Hírmondó  
image

Demeter Ferenc elégedett csapatával. A megjavított orvosirendelő-kert is jelzésértékű

 

Az eltelt négy hónap eredményeiről kérdeztük Demeter Ferenc mikóújfalusi polgármestert, aki korán átesett mind a víz-, mind a tűzkeresztségen. Rögtön a hivatalba lépésekor tűz ütött ki a sportpálya melletti épületben, majd pár napra rá árvíz zúdult a falu jelentős részére.

Demeter úgy látja, bár időbe telt, de sikerült megtalálnia a közös hangot a nagyrészt fiatalokból álló csapattal, érezhető az új időszak a tanácsüléseken, tehát hatékonyan dolgozhatnak a falu érdekében. A helyi civil szervezetekkel és vállalkozókkal is jó az együttműködés, akárcsak az egyházakkal, ezt jól bizonyítja a halottak napjára rendbetett községi temető is, és a községháza támogatásával még az idén kicserélik a padokat a református templomban. 

Az örökölt költségvetésből sikerült rendbe tenni a hivatal előtti járdát, megjavíttatták az elromlott kazánokat, így ismét van fűtés a kultúrotthonban, tehát lehet eseményeket szervezni. Az árvíz után sikerült az utcákat járhatóbbá tenni, ám a temérdek csapadék miatt újból javításra szorulnak. A megyei tanács segítségével, a kormánytól kapott 55 ezer lejből még az idén kipofozzák az utakat, főként a patak menti, a falu leghosszabb utcáján, amelyen évek óta nem végeztek jelentős javítást. Egy új sportegyesületet is be szeretnének jegyeztetni még az idén, sorolja Demeter. 

– Ami nem látványos megvalósítás, de az első négy hónapom legnagyobb eredményének tartom, az a délutáni oktatás beindítása a Fejér Ákos Általános Iskolában – állítja a fiatal polgármester. – A Diakónia Keresztyén Egyesülettel összefogva jelenleg 39 gyerek részesül délutáni oktatásban, napi egy étkezéssel. Úgy gondolom, hiába vannak jó útjaink, hídjaink, ha nincs, aki rajtuk járjon. Ahogy a kampányban mondtam, a legfontosabb célkitűzésem, a pedagógusokkal közösen, az iskolát vonzóbbá tenni.

Demeternek sikerült elérni, hogy rendesen járjon közmunkára a néhány érintett személy, ennek eredményeként megújult az orvosi rendelő kerítése, valamint csúszásgátlóval szerelték fel a Bedő-borvízforrásnál levő átjárót, és pótolták a védőkorlát hiányos részeit. 

A jövőbeli terveit illetően az elöljáró a Kicsi-pataki víztisztító megépítését hozta fel példának, amit az engedélyek beszerzésével és a szolgáltató megtalálásával kell kezdeni, valamint pályázatot akarnak írni a nagyon elhanyagolt orvosi rendelő felújítására. Nagy hiányosság ugyanakkor a földterületek tisztázása, a birtoklevelek kiosztása, ami előreláthatóan időigényes lesz.

Ilyés András Zsolt