RomanianRoHungarianMagyarEnglish (UK)

fejerakos.ro

MIKÓÚJFALU-ERDÉLY TV

Login Form

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Facebook Like Box

  Polgármesteri köszöntő

Mikóújfalu polgármestereként tisztelettel köszöntöm községünk honlapján! Mikóújfalu Erdély csodálatos táján,a Bodoki és Baróti hegységektől közrezárva,az Olt  folyó magas teraszán található,karnyújtásnyira a Szent Anna krátertótól,Tusnádfűrdőtőlés sok más háromszéki nevezetességtől. Községünk a DN 12 főúton közelithető meg délről Sepsiszentgyörgy,északról pedigCsikszereda irányából,valamint vasuton Málnásfűrdő álomásról. A savas és lugos borvizek,melyek közűl a ’Bedő’forrás messze földön hires, az Országos Márka és Védjegyhivatalnál bejegyzett,világunikátumnak számitó ’Rakottág’, a ritka kézügyességű kőfaragók,valamint néhai Fejér Ákos kerékpárosai,hirnevet szereztek településünknek.

A községben óvoda,nyolc osztályos általános iskola,könyvtár,orvosi és fogorvosi rendelő, gyógyszertár,álatorvosi rendelő szolgálja a hatszáz háztartásban élő 1870 lakost. Meglévő villanyáram,viz,földgáz szolgáltatások melett az épűlő szennyvizcsatorna és tisztitóálomás,az öszközműves településekhez sorolja községünket. Honlapunkon biztatni szeretnénk azokat akik még nem jutottak el e gyönyörű tájakra, hogy  tegyék próbára Mikóújfalu lakóinak határtalan vendégszeretetét. Mindig szeretettel várjuk!

Mikóújfalu az Olt völgyében fekvő község. Nevét az egész vidéket birtokló Mikó családtól kapta. A családhoz fűződik a kiterjedt bükkerdők miatt ide telepített egykori üveghuta. Miként azt a helybeli katolikus templom lélekharangja is bizonyítja, a Mikó Miklós alapította üveggyár 1750-ben már működött.

Mikóújfalu az Olt völgyében fekvő község. Nevét az egész vidéket birtokló Mikó családtól kapta. A családhoz fűződik a kiterjedt bükkerdők miatt ide telepített egykori üveghuta. Miként azt a helybeli katolikus templom lélekharangja is bizonyítja, a Mikó Miklós alapította üveggyár 1750-ben már működött.

A hutát a Nagypatak völgyébe telepítették be. Ennek a telepnek Gerebencz volt a neve. 1812-ben a gyárat és a munkásokat is a mai faluközpont vidékére telepítették, melyet gróf Mikó Imre adományozott. A gróf vegyes nemzetiségű munkásokat telepített ide Csehországból, Németországból, Szlovákiából és a román Ókirályságból, akik a magyar környezetben elmagyarosodtak, zömében római katolikus vallásban élnek. A településen hagyománya van a kőbányászatnak. Ma is működő kőbányáiban andezitet fejtenek.

Látnivalók:

A római katolikus templom (1826-1832). Védőszentje Szent István. A keresztény királyt ábrázoló oltárképe 1875-ből való. Hősi emlékmű az önkormányzat székháza előtt. Felirata: „Soha többé háborút!” Kerékpárosok emlékműve. Azoknak az elhalt bicajosoknak állítottak emléket, akik a diktatúra idején, Fejér Ákos tanár vezetésével eljutottak Rodostóig. Ortodox templom. Belsejében a bizánci templomokra jellemző falfestmények láthatók.

Kuriózumok: A Bergő-árok nevű hely, növényritkaságok (kisasszonypapucs, zergeboglár, turbánliliom) lelőhelye. Élő népviselet: a regutacsalogató. Gyógyvízként is használható savanyúvíz-források: Bedő-borvíz, Hunnia, Cseszkó-forrás. A Sósborvíz bikarbonátban annyira gazdag, hogy azzal kelesztik meg a kőttes palacsintát, avagy a kalácsot.