RomanianRoHungarianMagyarEnglish (UK)

fejerakos.ro

MIKÓÚJFALU-ERDÉLY TV

Login Form

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Facebook Like Box

Nagykürt 95 Egyesület (Fanfara Trombon 95)

avagy, "nem élhetünk muzsikaszó nélkül!"

NAGYKURT 2015 

 Mikóújfaluban az 50-es évek elején alakult ki az a szokás, hogy a település fontosabb eseményeit fúvószenekar közremûködésével tegyék szebbé és emlékezetesebbé. Mostanra már alig van összejövetel a faluban és környékén „rezesbanda” nélkül. Lehet az temetés, mûemlékavatás, báli felvonulás, lovasvasárnap vagy bármilyen más ünnepély, mert a kivívott elismerés jeleként nekik ott a helyük. A fúvószenekar 1995-ben alakult újjá.

A helyi fiatalok közül egy tucatnyian úgy gondolkoztak, hogy aktívabban hozzáállnak e hagyományõrzõ folyamathoz, ezért mindenekelõtt kitartó és rendszeres próbákra volt szükség, ami végül meghozta a gyümölcsét. 2000 folyamán a zenekar mellé állt a gazdag szakmai tapasztalattal rendelkezõ, Csíkszeredában élõ, de mikóújfalusi születésû Urszuly Árpád karmester (tagja volt a csíkszeredai katonazenekarnak, most nyugdíjas), aki próbákat tart, s emellett rengeteg más fontos dologban segíti és oktatja a zenekart. A „rézbanda” egyenruháját, holland segítséget felhasználva, Ferencz Mária adományozta.

Az új csapat már nem csak zárt körökben zenél, hanem folyamatosan növeli terjeszkedésének határait, s egyben a hírnevét. 2003 decemberében egyesületet hoztak létre a zenekar mûködtetésére, aminek – Sorbán Miklós elnök és Sorbán Csaba alelnök elmondása szerint – azért van jelentõsége, hogy pályázati úton pénzhez jussanak, mert szükség van a hangszerek javítására, valamint a rendezvények színvonalának emelésére, a kiszállási költségek megtérítésére és így tovább.

A Nagykürt 95 Egyesület (Fanfara Trombon 95) létrehozásában nagy segítõkészséget tanúsított az elhunyt polgármester, Balogh Gábor, valamint a községháza titkárnõje, Mikola Róza. Jelenleg olyan fiatal tagok alkotják a zenekart, akik munkásemberek, ezért hagyományszeretetbõl, hobbyból muzsikálnak, de komoly szándékkal. Az utánpótlás gondolata is foglalkoztatja õket, nyitottak az új jelentkezők iránt.

Ez a weboldal a Mikóújfalusi Polgármesteri Hivatal közreműködésével jött létre.

​