RomanianRoHungarianMagyarEnglish (UK)

fejerakos.ro

MIKÓÚJFALU-ERDÉLY TV

Login Form

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Facebook Like Box

Számos munkálat csőre töltve

Szépül Mikóújfalu


Mikóújfalu életében a korszerűsítések újabb szakaszába léptek. A részletekről Demeter Ferenc polgármestertől (fotónk) érdeklődtünk.

Ismeretes, hogy tavaly júniusban, feltehetőleg rövidzárlat miatt leégett a mikóújfalusi sportpálya épülete, és ennek felújítása különféle bürokratikus okok miatt egyre csak húzódott. A napokban végre sikerült megszerezni a szükséges építkezési engedélyeket.
– A tervezővel egyeztetve az a döntés született, hogy a leégett részt az alaptól kezdve újraépítjük (tegnap már le is rombolták), illetve a „kuglit” (az érintetlenül maradt részt) korszerűsítjük. A munkálatok a tervek szerint jövő évben fejeződnek be. Az első fázisban a költségek 100 ezer euróra rúgnak, illetve hosszú távú cél, hogy vendégszobákat alakítsunk ki, és egy modern szabadidőközpont jöjjön létre a leégett épület helyén. Ennek a finanszírozása önerőből, illetve Kovászna Megye Tanácsának segítségével valósul meg – részletezte Demeter.

A faluban más munkálatok is zajlanak: a vízhálózat felújítását célzó pályázat leadása végett felméréseket végeznek, remélhetőleg még beleférnek az október végére „leszűkített” határidőbe. Ugyanakkor a polgármester iskolakezdéskor jelentette be, hogy a Csere utcai sportterem melletti udvarra felnőttek számára szabadidő eltöltését, illetve gyermekeknek különféle szórakozási lehetőségeket biztosító játszóteret építenek. Céljuk évente, a falu több pontján egy-egy kisebb játszóteret kialakítani, miután a lakosság jelezte, hogy nem elég az óvoda területén lévő egyetlen létesítmény. 

Beindult a délutáni oktatás

Szerzõ: Hírmondó  
image

Demeter Ferenc elégedett csapatával. A megjavított orvosirendelő-kert is jelzésértékű

 

Az eltelt négy hónap eredményeiről kérdeztük Demeter Ferenc mikóújfalusi polgármestert, aki korán átesett mind a víz-, mind a tűzkeresztségen. Rögtön a hivatalba lépésekor tűz ütött ki a sportpálya melletti épületben, majd pár napra rá árvíz zúdult a falu jelentős részére.

Demeter úgy látja, bár időbe telt, de sikerült megtalálnia a közös hangot a nagyrészt fiatalokból álló csapattal, érezhető az új időszak a tanácsüléseken, tehát hatékonyan dolgozhatnak a falu érdekében. A helyi civil szervezetekkel és vállalkozókkal is jó az együttműködés, akárcsak az egyházakkal, ezt jól bizonyítja a halottak napjára rendbetett községi temető is, és a községháza támogatásával még az idén kicserélik a padokat a református templomban. 

Az örökölt költségvetésből sikerült rendbe tenni a hivatal előtti járdát, megjavíttatták az elromlott kazánokat, így ismét van fűtés a kultúrotthonban, tehát lehet eseményeket szervezni. Az árvíz után sikerült az utcákat járhatóbbá tenni, ám a temérdek csapadék miatt újból javításra szorulnak. A megyei tanács segítségével, a kormánytól kapott 55 ezer lejből még az idén kipofozzák az utakat, főként a patak menti, a falu leghosszabb utcáján, amelyen évek óta nem végeztek jelentős javítást. Egy új sportegyesületet is be szeretnének jegyeztetni még az idén, sorolja Demeter. 

– Ami nem látványos megvalósítás, de az első négy hónapom legnagyobb eredményének tartom, az a délutáni oktatás beindítása a Fejér Ákos Általános Iskolában – állítja a fiatal polgármester. – A Diakónia Keresztyén Egyesülettel összefogva jelenleg 39 gyerek részesül délutáni oktatásban, napi egy étkezéssel. Úgy gondolom, hiába vannak jó útjaink, hídjaink, ha nincs, aki rajtuk járjon. Ahogy a kampányban mondtam, a legfontosabb célkitűzésem, a pedagógusokkal közösen, az iskolát vonzóbbá tenni.

Bővebben: Beindult a délutáni oktatás

Tisztelt Mikóújfalusiak!

Szeretettel meghívjuk Önöket, a 2016. március 15-én tartandó ünnepségünkre.

Az előző évek hagyományait betartva az ünnepség 11 órától, ünnepi Istentisztelettel kezdődik a református templomban, ezt követően felvonulás a katolikus templomkertben levő Nemzet Kopjafájához, koszorúzás, majd 12 órától a Fejér Ákos Gimnázium diákjainak "Ébredj magyar!" ünnepi műsora zárja a rendezvényt a Gróf Mikó Imre kultúrotthonban. Szeretettel várunk minden ünnepelni óhajtót!

Szervezők: Fejér Ákos Általános Iskola, Nagykürt 95 Egyesület, IKU Egyesület, Mikóújfalu község Polgármesteri Hivatala és Helyi Tanácsa, Mikóújfalusi RMDSZ.

Mikóúfalusi fiataloké az Önkéntes Kupa

Tizenegy csapat részvételével zajlott a hétvégén negyedik alkalommal megszervezett Önkéntes Kupa, amelyre civil szervezetek tagjai nevezhettek be. Az első díjjal járó serleget a mikóújfalusi Ifjúsági Klub Újfaluért csapata vihette haza.

martonnorbert_bA versenyzők idén a népszerű buborékfocit is kipróbálhatták az Önkéntes Kupán

A Turulmadár Ifjúsági Iroda idén negyedszerre szervezte meg az Önkéntes Kupa című versenyét, amely célja, hogy az egyházi, és civil szervezetek tagjai közötti egészséges versengés keretén belül eldönthessék, kik Háromszék legsportosabb civil szervezeteinek tagjai, a nyertes csapat pedig hazavihette az Önkéntes Kupát. Az egész napos rendezvényen összesen tizenegy civilszervezet nyolcvan önkéntese versengett. Az eddig zsinórban három alkalommal nyerte az első díjat az IKE-IKE VÁR nevű csapat, ám idén az első helyezésért járó kupát az Ifjúsági Klub Újfaluért (IKÚ) mikóújfalusi csapata vihette haza – tájékoztattak a szervezők. Az előző évekhez hasonlóan, idén is több, a megyében újdonságnak számító, sportot próbálhattak ki a résztvevők: a nap buborékfutballozással kezdődött, majd az önkéntes vadászat, a tandembiciklizés és a röplabdázás után kuglizással zárult – ismertették a Turulmadár Ifjúsági Iroda munkatársai.

Az esemény szervezői ugyanakkor hangsúlyt fektettek arra is, hogy a rendezvény ideje alatt ne csak a versengés kerüljön főszerepbe, hanem kiemelt figyelmet kapjon a csapatmunka, az együttműködés és az egymás megismerése, a kapcsolatok kiépítése is. A második helyezést a kovásznai Havas-Sokk, míg a harmadik díjat az Erdélyi Magyar Ifjak sepsiszentgyörgyi csapata nyerte el. A Kovászna Megyei Vöröskereszt csapata a szervezőknek nyújtott segítség jutalmazásául különdíjban részesült. A további szervezetek résztvevő csapatai a Zöld Nap Egyesülettől, a Vártemplomi és Belvárosi IKE csapatától, a Puskás Tivadar Szakközépiskola és a Kós Károly Iskolaközpont Diáktanácsától, a KOVAKŐ szervezettől és a Salvatore Egyesülettől érkeztek.

Bővebben: Mikóúfalusi fiataloké az Önkéntes Kupa

SZÜRETI FELVONULÁS ÉS BÁL MIKÓÚJFALUBAN 

Szüreti felvonulás Mikóújfaluban,terített asztallal várjuk a csőszlegényeket, csőszleányokat, Isten Áldja meg Őket! Este minden jóembert várunk a bálba!!

SZÜRETI_FELVONULÁS_2014_1.jpgSZÜRETI_FELVONULÁS_2014_2.jpgSZÜRETI_FELVONULÁS_2014_3.jpgSZÜRETI_FELVONULÁS_2014_4.jpgSZÜRETI_FELVONULÁS_2014_5.jpgSZÜRETI_FELVONULÁS_2014_6.jpg

Felvonulás után következett a szüreti mulatság,több mint 200 résztvevővel. Fergeteges buli volt,szívemből gratulálok a csőszlegény-csőszleány szervezőknek. Soha rosszabbat!!!

SZÜRETI_BÁL_2014_1.jpgSZÜRETI_BÁL_2014_2.jpgSZÜRETI_BÁL_2014_3.jpgSZÜRETI_BÁL_2014_4.jpgSZÜRETI_BÁL_2014_5.jpgSZÜRETI_BÁL_2014_6.jpgSZÜRETI_BÁL_2014_7.jpgSZÜRETI_BÁL_2014_8.jpg

 

Bővebben: SZÜRETI FELVONULÁS ÉS BÁL

Ünnepel Mikóújfalu

MIKOUJFALU-2014-AUGUSZTUS_1.jpgMIKOUJFALU-2014-AUGUSZTUS_2.jpgMIKOUJFALU-2014-AUGUSZTUS_3.jpgMIKOUJFALU-2014-AUGUSZTUS_4.jpgMIKOUJFALU-2014-AUGUSZTUS_5.jpgMIKOUJFALU-2014-AUGUSZTUS_6.jpg

Szórakozás és fúvóstalálkozó 

image
Archív fotónk a falunapokról. Az Olt mentén is tudnak ünnepelni
Augusztus 23–24-ére, szombatra és vasárnapra tizedik alkalommal hirdet faluünnepet Mikóújfalu önkormányzata. A kétnapos rendezvényen igyekeznek minden korosztálynak tartalmas programot kínálni, ugyanakkor a Nagykürt 95’ Fúvósegyesület szervezésében a megyeközi fúvóstalálkozót is megtartják.

A faluünnep szombaton reggel 6 órakor zenés ébresztővel kezdődik. 10 órakor fogathajtó versenyre várják az érdeklődőket, az ünnepi megnyitó 13 órára van időzítve. Negyedórával később már a jubiláló házaspárokat köszöntik, ugyanakkor kiosztják a Mikóújfaluért-díjakat. 14 órakor lépnek fel a mikóújfalusi, sepsibükszádi és sepsiszentgyörgyi gyermektánccsoportok, 15 órakor székely zászlót avatnak a Csutakoson.

15.30-kor a mikóújfalusi néptáncegyüttes foglalja el a színpadot. 16.30-tól a Vöröskereszt önkéntesei tartanak bemutatót. 17 órától karaoke lesz, 19 órakor kiderül, kiknek kedvezett a szerencse a tombolahúzáson, 20 órától a ballószögiek szerepelnek. 21 órakor a Kántorok lépnek színpadra, amit 22 órától tűzijáték, majd utcabál követ a Bacardi Music zenekar kíséretében.

Vasárnap 12 órától a helyi Nagykürt 95’ Fúvósegyesület szervezésében tartják meg a megyeközi fúvóstalálkozót. Erre Magyarhermányból, Sepsibükszádról, Kálnokról, Gidófalváról, Árkosról, Barótról és Barátosról várnak rezesbandákat.

 

Nagy Sz. Attila

Bővebben: FALUNAPOK 2014

Szombaton 2O14 március 15-én, Mikóújfaluban is megemlékeztünk az 1848-49-es forradalomról, a következő programtervezet szerint.

MARCIUS-15-2014-MIKOUJFALU_01.jpgMARCIUS-15-2014-MIKOUJFALU_02.jpgMARCIUS-15-2014-MIKOUJFALU_03.jpgMARCIUS-15-2014-MIKOUJFALU_04.jpgMARCIUS-15-2014-MIKOUJFALU_05.jpgMARCIUS-15-2014-MIKOUJFALU_06.jpgMARCIUS-15-2014-MIKOUJFALU_07.jpgMARCIUS-15-2014-MIKOUJFALU_08.jpgMARCIUS-15-2014-MIKOUJFALU_09.jpgMARCIUS-15-2014-MIKOUJFALU_10.jpg

11 óra Ünnepi Istentisztelet a református templomban.
12 óra Koszorúzás a katolikus templomkertben a Nemzet kopjafájánál.
12,3O óra Fejér Ákos Gimnázium tanulóinak előadása.
Mindenkit szeretettel várunk. Akinek van, sziveskedjen székelyzászlót hozni magával.

Bővebben: MÁRCIUS 15.

Mikóújfalu jobbra számít

Albert Levente felvétele
Albert Levente felvétele
Takaréklángon működő égőhöz hasonlította a tovatűnt 2013-as esztendőt Nyáguly Vilmos polgármester, és elmondta: az önkormányzatok beruházásain nem nagyon látszott meg, hogy a kényelmes többséggel működő kormány legalább az elvárások szintjén segítette volna őket.
Az újfalusi eredményeket igazából és valós módon csak akkor lehetne mérlegelni, ha összehasonlítanánk az azelőtti évek beruházásaival, amikor egy híján sikerült mind-mind megújítani a település tulajdonában lévő középületeket, ANL-s tömbházat építtetni, befejezni az ivóvízvezetéket és a szennyvízcsatornát, eljutni az infrastruktúra kiteljesítésének végső szakaszába. 

Bővebben: Mikóújfalu jobbra számít CIKK

Mikóújfalusi kerek perec

 
Lakodalmas menet perecesekkel
Lakodalmas menet perecesekkel
A megújult Bedő-forrás
A megújult Bedő-forrás
Nemcsak követ, borvizet, hanem a régi székely hagyományokat is újra kibányásszák a feledés rétegeiből az újfalusiak. Tudni kell, hogy ez a mozaik-összetételű lakosság érdekes módon a székely népi hagyományokat őrizte, pedig melengethetik valahol a lelkek mélyén másféle nemzetek értékeit is. Ilyen a lakodalmi perec is, ami sze­rintük százesztendős szokás, de 20–30 éve kimaradt, s most, az utóbbi hetekben ismét napvilágra került. Ör­ven­detes, hogy Újfaluban sokan lokálpatriótaként gondolkodnak, és akként is akarnak cselekedni. A kimondottan egyedi rakott ágat mint élő hagyományt még 2009-ben levédték az országos szabadalmi és védjegyhivatalnál, s a helyi lokálpatrióta egyesület nevében szándékoznak levédeni a szintén egyedi lakodalmi perecet és a hoz­zá kapcsolódó esküvői helyi népszokást. A múlt emlékeinek ápolása, a község ásványvízkincsének értékesítése csak egy-egy példa arra, hogy csodákra képes egy faluközösség, ha létezik egy olyan csapat, mely ösztökéli a helyi kalákás szellemet.
 

Bővebben: Mikóújfalusi kerek perec CIKK

FALUNAPOK 2013

FALUNAPOK2013

A szerző felvétele
 
 
 A hét végén Mikóújfaluban tartott falunapon számos programpont közül választhattak a résztvevők, emellett hang­súlyos szerepet kapott a település múltjának ismertetése.
 A sportpályán szünet nélkül rúgták a labdát a fiatalok, nyargaltak a vetélkedő lovas fogatok, füstöltek a pecsenyét és csórékolbászt sütő rostélyok. Még meg sem kezdődött az ünnepség, s már népes sereg foglalta el a sátrak alatti ülőhelyeket. Megle­pe­tés­sel szolgáltak a helybeliek, mert a szárnyait bontogató Mikó­újfalusi Lokálpatrióta Egyesület olyan színpaddal lepte meg a községvezetést, amelyet bárki és bármikor használhat majd a közösség javát szolgáló rendezvényeken.

Bővebben: FALUNAPOK2013

Vendégváró Mikóújfalu

A Fejér Ákos Általános Iskola. Albert Levente felvétele
A Fejér Ákos Általános Iskola. Albert Levente felvétele
Nyáguly Vilmos. A szerző felvételei
Nyáguly Vilmos. A szerző felvételei
Egy hasznos kezdeményezés
Egy hasznos kezdeményezés
 
Barátja-olvasója az írott sajtónak a mikóújfalusi ember. Más a híreket rádióban hallani – derült ki beszélgetésünkből –, s egészen más heverés közben, csendben böngészgetni! Mi nemcsak a politikát vadásszuk benne – mondták –, abból máshonnan is bőven kapunk, hanem a híreket, az újdonságot, az érdekességeket, történelmi és helyi dolgokat, a hozzánk hasonló községek életét, a hirdetéseket, szomorú jelentéseket keressük, amit megkapunk a Háromszékben.
Nagyapáinktól-apáinktól tudjuk, hogy régebb is voltak errefelé jó magyar újságok: Székely Nép, Székely Nemzet, Brassói Lapok. Jöjjenek, várjuk! Jó megismerni azt, akinek szeretjük az írásait, másképpen olvassa az ember – jegyeztük annak apropóján, hogy holnap este Mikóújfaluba látogatnak a Háromszék munkatársai. A településre egyébként sok vendéget várnak idén: a falunapok alkalmából háromnapos rendezvénysorozatra várják a testvértelepülések küldöttségeit.

Nyomda előtt

– Várjuk Mikóújfalu monográfiáját, amelyet a Kovászna Megyei Művelődési Központ kezdeményezett. Nyomdára kész? – kérdeztük Nyáguly Vilmos mikóújfalusi köz­ségvezetőtől.
– Tóth Szabolcs történész és a szerkesztő Nagy Balázs határozott úgy, hogy a kötet történelmi gerince az a szakmai hozzáértéssel megírt fokozati dolgozat legyen, amely a helybeli Fejér Ákos-iskola igazgatója, Nagy Sándor tanár munkája. Párosítják a monográfia ismérveinek is megfelelő más fejezetekkel, és a falukötetek sorozatának egyikeként közreadják, hadd ismerje meg az Oltfej lakossága is, hogy „honnan jött, s merre megy?”. A monográfiában nemcsak a múlt, hanem a közelmúlt, annak helyi művelődéstörténete, az elmúlt idők fotó-dokumentumai is helyet kapnak, a település mai képéről is felvételek készültek. A történeti anyagot Demeter Ferenc helybeli történész kutatási eredményei is kiegészítik, aki olyan adatokkal rendelkezik, mint például a kollektivizálás története, amely fehér folt még mindig a vidék újkori történetében. 

Bővebben: Vendégváró Mikóújfalu

PÜNKÖSD

Május huszonötödike délután fél öt. Folyamatosan cseng a telefonom és persze hangzanak a kérdések? Meddig értek?  Hol tartanak?  Mikor érkeznek?  Megnyugtatom az érdeklődőket, hogy hat óra után érkezik a ballószögi autóbusz. Pontban hat órakor teljes a vendégfogadó csapat, senki nem hiányzik. A kis tömeg egyre idegesebb, hat már rég elmúlt, fel kellene hívni öket telefonon nem történt-e valami baj és ehez hasonló aggódó suttogások hangzanak el. Fél hét után pár percel az autóbusz megérkezik és landol az iskola udvarán. 

Attachments:
Download this file (PĹ°NKĂ–SD.doc)PĹ°NKĂ–SD.doc[ ]33 Kb

Bővebben: PÜNKÖSD

  Kerékpáros emléktúrát szerveztek Mikóújfalú-Csíkszereda-Mikóújfalu útvonalon május 10-12-én. Az emléktúrát Fejér Ákos testnevelés tanár halálának 10.ik évfordulója, valamint a mikóújfalusi világjáró kerékpározás kezdetének 50. évfordulója alkalmából rendezték meg.

2012 MÁJUS 11-12-ÉN A MIKÓÚJFALU-CSÍKSZEREDA-MIKÓÚJFALU ÚTVONALON SZERVEZETT ''FEJÉR  ÁKOS EMLÉKTÚRA'' NAPLÓJA

Bővebben: Kerékpáros emléktúra

Facebook HIREK