demeter ferenc resize

Mikóújfalu polgármestereként tisztelettel köszöntöm községünk honlapján! Mikóújfalu Erdély csodálatos táján, a Bodoki és Baróti hegységektől közrezárva, az Olt folyó magas teraszán található, karnyújtásnyira a Szent Anna krátertótól, Tusnádfűrdőtől és sok más háromszéki nevezetességtől. Községünk a DN 12 főúton közelithető meg délről Sepsiszentgyörgy, északról pedig Csikszereda irányából, valamint vasuton Málnásfűrdő álomásról. A savas és lugos borvizek, melyek közűl a ’Bedő’forrás messze földön hires, az Országos Márka és Védjegyhivatalnál bejegyzett, világunikátumnak számitó ’Rakottág’, a ritka kézügyességű kőfaragók, valamint néhai Fejér Ákos kerékpárosai, hírnevet szereztek településünknek.

DEMETER FERENC
polgármester
0
HÁROMSZÉKI TELEPÜLÉS
0
ELINDÍTOTT PÁLYÁZAT
0
MEGVALÓSÍTOTT PÁLYÁZAT
0
MIKÓÚJFALUSI LAKOS SZOLGÁLATÁBAN

ÉRTESÜLJÖN ELSŐNEK A KÖZSÉG ESEMÉNYEIRŐL

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb hírekről, ha érdekli minden újdonság, ami a nálunk történik,
KÉREM IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!!!

Mikóújfalu bemutatása

Mikóújfalu az Olt völgyében fekvő község. Nevét az egész vidéket birtokló Mikó családtól kapta. A családhoz fűződik a kiterjedt bükkerdők miatt ide telepített egykori üveghuta. Miként azt a helybeli katolikus templom lélekharangja is bizonyítja, a Mikó Miklós alapította üveggyár 1750-ben már működött.

A hutát a Nagypatak völgyébe telepítették be. Ennek a telepnek Gerebencz volt a neve. 1812-ben a gyárat és a munkásokat is a mai faluközpont vidékére telepítették, melyet gróf Mikó Imre adományozott. A gróf vegyes nemzetiségű munkásokat telepített ide Csehországból, Németországból, Szlovákiából és a román Ókirályságból, akik a magyar környezetben elmagyarosodtak, zömében római katolikus vallásban élnek. A településen hagyománya van a kőbányászatnak. Ma is működő kőbányáiban andezitet fejtenek.

A községben óvoda, nyolc osztályos általános iskola, könyvtár, orvosi és fogorvosi rendelő, gyógyszertár, állatorvosi rendelő szolgálja a hatszáz háztartásban élő 1870 lakost. Meglévő villanyáram, víz, földgáz szolgáltatások mellett az épülő szennyvízcsatorna és tisztítóállomás, az öszközműves településekhez sorolja községünket. Honlapunkon biztatni szeretnénk azokat akik még nem jutottak el e gyönyörű tájakra, hogy  tegyék próbára Mikóújfalu lakóinak határtalan vendégszeretetét. Mindig szeretettel várjuk!

Látnivalók
Kuriózumok

Demeter Ferenc, az ember

Közzétette: Ferenc Demeter – 2020. szeptember 15., kedd

ELÉRHETŐSÉG

(0040) 0367-408313
primariamicfalau@yahoo.com
www.mikoujfalu.ro
Mikóújfalu
Kovászna megye
Fő utca 165.
527115

Search

Language