Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Nagykürt 95 Egyesület (Fanfara Trombon 95)

avagy, "nem élhetünk muzsikaszó nélkül!"

NAGYKURT 2015 

 Mikóújfaluban az 50-es évek elején alakult ki az a szokás, hogy a település fontosabb eseményeit fúvószenekar közremûködésével tegyék szebbé és emlékezetesebbé. Mostanra már alig van összejövetel a faluban és környékén „rezesbanda” nélkül. Lehet az temetés, mûemlékavatás, báli felvonulás, lovasvasárnap vagy bármilyen más ünnepély, mert a kivívott elismerés jeleként nekik ott a helyük. A fúvószenekar 1995-ben alakult újjá.

A helyi fiatalok közül egy tucatnyian úgy gondolkoztak, hogy aktívabban hozzáállnak e hagyományõrzõ folyamathoz, ezért mindenekelõtt kitartó és rendszeres próbákra volt szükség, ami végül meghozta a gyümölcsét. 2000 folyamán a zenekar mellé állt a gazdag szakmai tapasztalattal rendelkezõ, Csíkszeredában élõ, de mikóújfalusi születésû Urszuly Árpád karmester (tagja volt a csíkszeredai katonazenekarnak, most nyugdíjas), aki próbákat tart, s emellett rengeteg más fontos dologban segíti és oktatja a zenekart. A „rézbanda” egyenruháját, holland segítséget felhasználva, Ferencz Mária adományozta.

Az új csapat már nem csak zárt körökben zenél, hanem folyamatosan növeli terjeszkedésének határait, s egyben a hírnevét. 2003 decemberében egyesületet hoztak létre a zenekar mûködtetésére, aminek – Sorbán Miklós elnök és Sorbán Csaba alelnök elmondása szerint – azért van jelentõsége, hogy pályázati úton pénzhez jussanak, mert szükség van a hangszerek javítására, valamint a rendezvények színvonalának emelésére, a kiszállási költségek megtérítésére és így tovább.

A Nagykürt 95 Egyesület (Fanfara Trombon 95) létrehozásában nagy segítõkészséget tanúsított az elhunyt polgármester, Balogh Gábor, valamint a községháza titkárnõje, Mikola Róza. Jelenleg olyan fiatal tagok alkotják a zenekart, akik munkásemberek, ezért hagyományszeretetbõl, hobbyból muzsikálnak, de komoly szándékkal. Az utánpótlás gondolata is foglalkoztatja õket, nyitottak az új jelentkezők iránt.

Ez a weboldal a Mikóújfalusi Polgármesteri Hivatal közreműködésével jött létre.


Ifjúsági Klub Újfaluért IKÚ  webpage

www.facebook.com/iku2014


 Fejér Ákos Egyesület  webpage

Search

Language